Начин на приготвяне
Фурна 180 градуса;
Керамична форма за тарт.
Бешамел
Разтопява се маслото, добавя се брашното наведнъж и се разбърква с телена бъркалка енергично.
Излива се студеното мляко, разбърква се, докато сместа се сгъсти, добавя се сол, черен пипер и индийско орехче. Сваля се от котлона и веднага се изсипва настърганото пармиджано, разбърква се, докато се стопи. Охлажда се за около 10 мин. и се добавят яйцата, отново се разбърква до хомогенност. Оставя се настрана.
Тиквичките се измиват, а морковите се изстъргват, ако са зимните моркови. Двата вида зеленчук се нарязват с ренде Бьорнер или с белачката за зеленчуци на фини ленти. Посоляват се и се оставят да се изцедят за около 10-15 мин.
Дъното на формата с диаметър около 24 см се постила хартия за печене, отгоре се поставя размразеното бутертесто. Ако излиза извън формата, се отрязват краищата му, оформя се борд по рамката на формата.
В средата се изсипва Бешамелът и започва реденето на зеленчуковите ленти от външната страна към центъра, първо се нареждат тиквичките, следват морковите, тиквички и така до центъра на формата. Зеленчуците са намазват със зехтин.
Пече се на 180 градуса за около 45-50 мин.
Соленият тарт се поднася студен.
Зеленчуковата тарта е много вкусна.
Източник: Ивана Кръстева - Pieroni
Коментари
Благодаря!