Начин на приготвяне
Брашното се пресява върху плота, прави се кладенче в средата и вътре се слагат захарта и солта, разбитото яйце заедно с 30 мл хладка вода.
Студеното масло се реже на малки кубчета и се разпределя около кладенчето в брашното.
Всичко се кълца с нож, докато се образуват трохи. След това с ръце се оформя на топка, покрива се с прозрачно фолио и се оставя за около 30 минути в хладилник.
Формата с диаметър около 26 см се намаслява и се поръсва с брашно. Тестото се разточва между два листа хартия за печене и се поставя във формата.
Оформя се ръб и неравните части се изрязват, блатът се надупчва с вилица. Фурната се загрява на 180 градуса.
Маслото и кувертюрът се стопяват на водна баня.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват със захарта, лимоновата кора и ванилията. Към тях се прибавя и шоколадовата смес.
Добавят се и белтъците, които са разбити на твърд сняг заедно с лимоновия сок. Поръсва се нишестето и всичко леко се разбърква. Пълнежът се изсипва върху блата и се заглажда.
Тартът се пече на долно ниво на фурната за около 45 мин.
Изважда се от фурната, оставя се известно време във формата, след това се охлажда.
Шоколадовата тарта е чудна!
Източник: Шоколад за модерни хора