Лучена тарта

Лучена тарта
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
95 мин.
Общо
135 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • За тестото
  • суха мая - 11 г
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 1 и около 1/2 ч.ч. (хладка)
  • брашно - 3 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • За пълнката
  • лук - 4 големи глави
  • бекон - 150 г
  • олио - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • заквасена сметана - 300 г
  • сол
  • черен пипер - 1/2 к.л.смлян
  • индийско орехче - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка купа с топла вода се слагат сухата мая и захарта. След като шупне маята се смесва с брашното и солта. Замесва се меко и еластично тесто, което се оставя за около час, покрито със свежо фолио да втаса и удвои обема си.

През това време се приготвя пълнежът. Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в сгорещена мазнина. Изважда се и се оставя върху кухненска хартия, за да се отнеме излишната мазнина.

В същия тиган се поставя лукът, предварително изчистен и нарязан на дребно. Пържи се до като стане златист. Преди да се извади се поръсва с малко сол и черен пипер.

В друга купа се разбиват яйцата, прибавя се заквасената сметана, още малко сол и щипка индйско орехче. Всичко се разбърква до еднородна смес.

Втасалото тесто се разточва с големината на тавата, като се оформя и борд. Тавата е намаслена и набрашнена предварително. Набожда се с вилица и отгоре се разпределят запърженият лук и бекон.

Върху тях се излива сместа с яйца и сметана. Тартата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: