Начин на приготвяне
В малка купа с топла вода се слагат сухата мая и захарта. След като шупне маята се смесва с брашното и солта. Замесва се меко и еластично тесто, което се оставя за около час, покрито със свежо фолио да втаса и удвои обема си.
През това време се приготвя пълнежът. Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в сгорещена мазнина. Изважда се и се оставя върху кухненска хартия, за да се отнеме излишната мазнина.
В същия тиган се поставя лукът, предварително изчистен и нарязан на дребно. Пържи се до като стане златист. Преди да се извади се поръсва с малко сол и черен пипер.
В друга купа се разбиват яйцата, прибавя се заквасената сметана, още малко сол и щипка индйско орехче. Всичко се разбърква до еднородна смес.
Втасалото тесто се разточва с големината на тавата, като се оформя и борд. Тавата е намаслена и набрашнена предварително. Набожда се с вилица и отгоре се разпределят запърженият лук и бекон.
Върху тях се излива сместа с яйца и сметана. Тартата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.