Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Бутер тесто»Солен тарт»Зеленчукова бутер тарта

Зеленчукова бутер тарта

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Зеленчукова бутер тарта7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Наслада за всички сетива - обещавате да я опитате, нали"

Необходими Продукти

  • тиквички - 350 г
  • моркови - 350 г
  • бутертесто - 1 лист
  • масло - 25 г
  • брашно - 25 г
  • прясно мляко - 300 мл студено
  • пармезан - 40 г настъргано на ренде
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 180 градуса;

Керамична форма за тарт.

Бешамел

Разтопява се маслото, добавя се брашното наведнъж и се разбърква с телена бъркалка енергично.

Излива се студеното мляко, разбърква се, докато сместа се сгъсти, добавя се сол, черен пипер и индийско орехче. Сваля се от котлона и веднага се изсипва настърганото пармиджано, разбърква се, докато се стопи. Охлажда се за около 10 мин. и се добавят яйцата, отново се разбърква до хомогенност. Оставя се настрана.

Тиквичките се измиват, а морковите се изстъргват, ако са зимните моркови. Двата вида зеленчук се нарязват с ренде Бьорнер или с белачката за зеленчуци на фини ленти. Посоляват се и се оставят да се изцедят за около 10-15 мин.

Дъното на формата с диаметър около 24 см се постила хартия за печене, отгоре се поставя размразеното бутертесто. Ако излиза извън формата, се отрязват краищата му, оформя се борд по рамката на формата.

В средата се изсипва Бешамелът и започва реденето на зеленчуковите ленти от външната страна към центъра, първо се нареждат тиквичките, следват морковите, тиквички и така до центъра на формата. Зеленчуците са намазват със зехтин.

Пече се на 180 градуса за около 45-50 мин.

Соленият тарт се поднася студен.

Зеленчуковата тарта е много вкусна.

Източник: Ивана Кръстева - Pieroni

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Ивана и на мен ми е любима, жалко, че си тръгна оттук, много бързо, има уникални рецепти.
Благодаря!
13.04.2018 19:57
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Ивана ми е любима, всичките и рецепти са чудесни, а ти Марчи си пресъздала перфектно тази вкусотия! Разкошна е!
13.04.2018 18:56