Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Шаран, печен на жар

Шаран, печен на жар

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7k7
Шаран, печен на жар1 / 2
12/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • шаран - 1 бр.
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 1 ч.л. на люспи/гранули или 1 скилидка пресен
  • зехтин - 1/4 ч.ч.
  • девесил - 3 - 4 щипки
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • морска сол - смляна за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се изчиства много добре и се разцепва на две по дължина.

Прави се марината от зехтин, смляната морска сол, черен пипер, девесил, чесъна и едро нарязания кромид лук.

С тази смес се натрива рибата от вътрешната страна и се оставя на хладно за няколко часа. През това време може да напалите огъня и да подготвите жарта.

На добре разпалила се жар се слага скарата, намазана с парче сланина или олио и се оставя една-две минути да обгори.

Шаранът се слага върху скарата и се защипва - пече се първо с кожата надолу към огъня, а когато се изпече, скарата се обръща, за да се изпече и от другата страна.

Поднася се горещ, с добре охладена биричка или бяло винце.

Гарнитурата към печената риба е по ваш вкус - свежи зеленчуци според сезона.

Шаранът, печен на жар е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: