Начин на приготвяне
Извадете месото от хладилника, за да престои 1 час на стайна температура и се заемете с гарнитурата, за която обелете и нарежете картофките на тънки кръгчета, подредете в тавичка, разпределете върху тях маслото и ръснете зехтин и сол. Сложете ги в загрята на 190 градуса фурна до много лек златист загар.
През това време си пригответе скарата с дървени въглища и щом остане на живи въглени, силно тлеещи разположете решетката на 10 см. от тях.
Телешките стекове антрекот, които вече са придобили стайна температура, поставете върху скарата и печете 1-2 минути (за сочна, розова вътрешност) или 6 минути (за средно изпечени). Силно препичане не се препоръчва, защото месото става сухо и жилаво.
Докато се пече от едната страна, смесете зехтина, разтопеното масло, щипка сол и черния пипер и щом обърнете пържолите, намажете обилно с тази смес готовата страна. Печете и от другата страна за същото време и отново обърнете само за секунди, намажете отново и веднага извадете в чиния за сервиране. Повече обръщания на месото не се препоръчват, за да не се пресушава.
Във всяка порция сложете от картофената гарнитура и поднесете веднага стековете - много топли и поръсени за финал с едрата люспеста сол, която е най-подходяща за този тип месо.
Добър апетит!
Коментари