Антрекот на жар

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Антрекот на жар
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"За онези, които държат винаги на най-доброто - нежен антрекот на жар"

Необходими Продукти

  • телешки антрекот - 4 стека (с дебелина до 3 см)
  • сол - едра люспеста за поръсване
  • сол - 1 щипка морска
  • зехтин - 50 мл
  • масло - 12 г
  • черен пипер - 1 ч.л. равна, прясно смлян
  • За гарнитура
  • картофи - 5 бр. средни
  • масло - 60 г
  • зехтин - за поръсване
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете месото от хладилника, за да престои 1 час на стайна температура и се заемете с гарнитурата, за която обелете и нарежете картофките на тънки кръгчета, подредете в тавичка, разпределете върху тях маслото и ръснете зехтин и сол. Сложете ги в загрята на 190 градуса фурна до много лек златист загар.

През това време си пригответе скарата с дървени въглища и щом остане на живи въглени, силно тлеещи разположете решетката на 10 см. от тях.

Телешките стекове антрекот, които вече са придобили стайна температура, поставете върху скарата и печете 1-2 минути (за сочна, розова вътрешност) или 6 минути (за средно изпечени). Силно препичане не се препоръчва, защото месото става сухо и жилаво.

Докато се пече от едната страна, смесете зехтина, разтопеното масло, щипка сол и черния пипер и щом обърнете пържолите, намажете обилно с тази смес готовата страна. Печете и от другата страна за същото време и отново обърнете само за секунди, намажете отново и веднага извадете в чиния за сервиране. Повече обръщания на месото не се препоръчват, за да не се пресушава.

Във всяка порция сложете от картофената гарнитура и поднесете веднага стековете - много топли и поръсени за финал с едрата люспеста сол, която е най-подходяща за този тип месо.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Дани, това мессо изглежда адски сочно и вкусно! Направо да му потекат лигите на човек като го гледа!
10.03.2018 19:57
1
1
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
В рецептата съм пропуснала да добавя, че дебелината на стековете трябва да е от 2 см. (не по- тънки) до 3 см.! Ако вашите са до 2 см., следвайте времето за печене описано в рецептата, ако обаче са 3 см. то увеличете печенето с още минутка- две.
10.03.2018 18:19