Моцарела в домашни условия

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k4k1
Моцарела в домашни условия1 / 2
17/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене10 мин.
Общо25 мин.
Порции6

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 2 л неварено и нехомогенизирано
  • вода - 1/4 ч.ч. хладка
  • лимонена киселина - 1 1/2 ч.л.
  • мая за сирене - 2 мл
  • сол - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се изсипва в стоманена тенджера. Лимонената киселина се разтваря във водата и се прибавя към млякото. Поставя се умерен котлон и се загрява до 30 градуса, за да се пресече. Ползването на кулинарен термометър е от значение.

Прибавя се маята за сирене и се разбърква много добре.

Загряването продължава на силно умерен огън при непрекъснато разбъркване, докато сместа достигне 40 градуса - да е приятно топла, но не и гореща. Тенджерата се сваля от огъня и се оставя за 15 мин, за да се отдели пресеченият белтък на млякото от суроватката.

Получената извара се прецежда в купа, покрива се с тензух и с помощта на тензуха се изстисква, колкото може повече. Получената топка се поставя в тиган с незалепващо покритие и се загрява на слаб котлон или в микровеле на силна мощност за 1 мин.

Изцежда се отделилата се течност и полученото тесто се измесва като хляб. Така ще се появят характерните за моцарелата нишки. По избор сега е моментът да се добави сол. По време на измесването сместа ще стане силна и лъскава и да се точи, когато е гореща. Може да се ползват гумени ръкавици.

Сиренето се дели на две топки и се пуска в съд с лед, за да се стегне.

След като се охлади, е готово за консумация в рамките на 4 до 5 дни. Съхранява се в хладилник в плътно затворен съд.

От отделената суроватка може да се приготви сирене Рикота, като бавно се загрява суроватката, докато се пресече белтъкът. Сваля се от котлона, оставя се да се охлади напълно и се прецежда.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: