Домашна моцарела

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Домашна моцарела
Снимка: Дони Ники
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Тази домашна моцарела върху сочни резени домат и хубав зехтин - това е вкусът на лятото"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 4 л домашно
  • лимонена киселина - 10 г (лимонтозу)
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ще ви трябва голяма тенджера. Изсипете в нея млякото, като предварително го прецедите и го сложете на котлона.

Загрейте млякото до 45-50°C, трябва да е много топло, но без да завира.

Потопете пръста си в млякото, за да проверите колко е горещо, и ако можете спокойно да го държите в млякото, без то да ви изгори, значи не е прегряло.

След това дръпнете тенджерата от котлона и добавете лимонтозуто, като непрекъснато бъркате.

Лимонената киселината пресича млякото, така се отделя сиренето от суроватката, която е с светло жълтакъв цвят. В този момент е необходимо да бъркате старателно сместа, събирайки сиренето на буца.

След това трябва добре да омесите домашното сирене, изстисквайки излишната суроватка.

Отново загрейте суроватката, така че да стане гореща - някъде около 60-70 °C, добавете супена лъжица сол и сложете в нея събраното сирене.

Започнете да го разтягате с ръце. Този процес ще направи сиренето еднородно и еластично. Оформете от него една голяма топка или няколко по-малки.

Последната стъпка в направата на домашна моцарела е да натопите сиренето в много студена вода, за да се стабилизира, след което може да го поднесете.

Съвет: Ползвайте ръкавици, защото суроватката е доста гореща!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: