Начин на приготвяне
Ще ви трябва голяма тенджера. Изсипете в нея млякото, като предварително го прецедите и го сложете на котлона.
Загрейте млякото до 45-50°C, трябва да е много топло, но без да завира.
Потопете пръста си в млякото, за да проверите колко е горещо, и ако можете спокойно да го държите в млякото, без то да ви изгори, значи не е прегряло.
След това дръпнете тенджерата от котлона и добавете лимонтозуто, като непрекъснато бъркате.
Лимонената киселината пресича млякото, така се отделя сиренето от суроватката, която е с светло жълтакъв цвят. В този момент е необходимо да бъркате старателно сместа, събирайки сиренето на буца.
След това трябва добре да омесите домашното сирене, изстисквайки излишната суроватка.
Отново загрейте суроватката, така че да стане гореща - някъде около 60-70 °C, добавете супена лъжица сол и сложете в нея събраното сирене.
Започнете да го разтягате с ръце. Този процес ще направи сиренето еднородно и еластично. Оформете от него една голяма топка или няколко по-малки.
Последната стъпка в направата на домашна моцарела е да натопите сиренето в много студена вода, за да се стабилизира, след което може да го поднесете.
Съвет: Ползвайте ръкавици, защото суроватката е доста гореща!