Пресен кашкавал Гюбек

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Пресен кашкавал Гюбек
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
18/06/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1
"Характерен жълт цвят и високо качество - това е истинският кашкавал Гюбек"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 5 л
  • мая за кашкавал - 1/2 с.л.
  • кисело мляко - 100 г
  • морска сол - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме млякото до температура 33-35 градуса.

Киселото мляко го размиваме с малко от затопленото прясно мляко и го изсипваме в млякото, като разбъркваме с движение на лъжицата напред-назад, никога в кръг.

Маята за кашкавала смесваме в 1/2 ч.ч. студена вода и я изсипваме на няколко пъти в затопленото мляко.

Отново разбъркваме.

Тенджерата с млякото я завиваме с вълнена завивка и оставиме на топло място да се подкваси.

Ще разберем, че е готово, когато на повърхността му се отдели чиста вода.

Започваме да правим прорези с дълъг нож до дъното на тенджерата, като разстоянието помежду им е 2-3 см.

Завъртаме тенджерата на 90 градуса и отново правим разрези, след което правим и прорези по диагонал.

Образуват се кубчета, които оставяме за 10-15 минути да се утаят.

Отцеждаме част от суроватката, като я запазваме и започваме да разбъркваме сместа с дървена лъжица, докато се натроши на парченца.

Отново слагаме сместа на котлона и я загряваме до 38 градуса - в никакъв случай повече.

Щом сместа достигне до нужната температура я отстраняваме от огъня.

Бъркането продължава през цялото време.

Пробвайте дали е готово, като стискате няколко зърна в юмрук - трябва да останат отделно, да не се слепват.

Отливаме суроватката и изсипваме сиренето в цедка, като притискаме за 30-40 минути.

Нарязваме домашния кашкавал на тънки парченца с дебелина 4-5 мм.

Загряваме в тенджера вода, а може и суроватката, която оставихме, поставяме морска сол и оставяме да се разтвори.

Преди да заври водата, слагаме половината от нарязания на филийки кашкавал в тензухената цедилка и с нея го пускаме в горещата вода.

Бъркаме с дървена лъжица.

Когато започне да се разтопява, изваждаме го и го омесваме за кратко с ръце, както си месим тесто. Слагаме го във форма да престои една нощ.

Местим в хладилник и оставяме гюбекът за няколко дни.

Пресният кашкавал гюбек се отличава с характерен жълт цвят и високо качество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: