Начин на приготвяне
За пастата:
От продуктите се замесва с ръка тесто до топка. Покрива се с фолио и се оставя за 30 мин. на стайна температура. С машина за паста тънко се разточва и всеки разточен лист се напръсква с брашно Семола, оставя се да засъхне, а след това се нарязва на квадрати 4 на 4 см.
Филето се наситнява с нож, колкото може повече, да е близо до консистенция на кайма. Добавя се яйцето, наситнен магданоз, сол, галета, черен пипер и лукът, минат през ренде, за да е фино настърган. Замесва се и покрива се с фолио и се оставя настрана за около 20 мин.
Шафранът се накисва в малко топла вода за около 15 -20 мин. Водата трябва да добие хубав златист цвят.
В тенджера се изсипва достатъчно вода, добавя се зехтин, сипва се бульонът, нарязаните чушки на жулиен, морковите, нарязани на парчета, целината и водата от предварително накиснатия шафран.
Оставя се да заври на умерен котлон за около 15 мин., за да си пуснат аромат зеленчуците.
От лентите тесто с резачка се разрязват парчета 4х4 см. Във всяка парче тесто се поставя по 1 ч.л. от плънката, захлупва се с друго парче тесто и се затискат краищата с вилица, за да залепнат. Пускат се във врящата вода за 4 до 5 мин. Изваждат се.
При сервиране пакетчетата Мантъ се заливат с няколко супени лъжици от бульона, посипва се сусам и едро счукан лют пипер.
Посипва се наситнен пресен зелен лук.
Мантъ с пушено филе е много вкусно.