Начин на приготвяне
Форма с ринг около 24-26 см.
Счуканите орехи се запичат леко на сух тиган. Оставят се настрана до ползването им.
В купа се смесва маскарпонето, Филаделфията, рикотата и заквасената сметана.
Разбъркват се. Добавя се пудрата захар и ликьорът. Разбива се с миксер на най-слаба степен до гладък крем.
В поставен ринг върху сервизна чиния или форма с подвижен такъв започва реденето на тортата, като първо се подреждат бисквитите, натопени за кратко в студено мляко.
Празнините се попълват с начупени бисквити. Отгоре се залива с пласт крем, отново бисквити, крем и така до изчерпване на продуктите.
Трябва да се получат четири пласта бисквити и крем.
Тортата се оставя в хладилник за 12 часа.
След като се стегне бисквитената торта, се отстранява рингът и отстрани се полепват счукани орехи.
Украсява се с течен шоколад и се минава с дървено шишче за мраморен ефект.
Разкошната бисквитена торта с рикота е готова.