Начин на приготвяне
Почистете добре мидите от водорасли и твърди израстъци по черупките. Изхвърлете счупени или отворени, ако има от тях. Измийте, отцедете от водата и поставете в тенджерка.
Обелете и нарежете при тях скилидките чесън на филийки и зеления лук на ситно. Поръсете с подправките, като сол вероятно няма да е нужна, тъй като те си съдържат морска солена вода.
Изцедете сокчето от лимона и заедно със зехтина поръсете отгоре.
Захлупете тенджерата и поставете на силен огън като разклащате от време на време за около 2-3 минути.
За това време мидите трябва да се отворят, проверете ги, ако все още повечето са затворени разклатете още няколко пъти.
Готовите морски дарове сипете в чинии, залейте със сосчето, отделено при задушаването, и поръсете с още пресен лук и магданоз.
Поднесете и консумирайте топли!
Задушените миди със зелен лук са готови.