Начин на приготвяне
Бутчетата се измиват. В тенджера се налива вода, в която се слагат един от морковите и едната глава лук - предварително обелени и нарязани на ситно.
Към тях се прибавя месото и се оставя да заври. След като това стане и бутчетата са почти готови, се изваждат от тенджерата и се оставят настрани, за да бъдат накъсани по-късно.
В дълбок тиган се прави запръжката: Лукът и морковите, които са останали, се нарязват и се запържват в силно загрята смесена мазнина - половината от маслото и около 1 - 2 с.л. олио.
Това се прави, за да може маслото да не загори. След като лукът и морковът получат леко златист загар, към тях се добавя червеният пипер и веднага след това доматите.
Прибавя се и малко от бульона. Идва ред на граха. Той се прибавя, като целта е леко да се задуши и да поеме от вкусовете на останалите продукти. В една купичка се прави смес от брашното и друга част от бульона.
Когато брашното се разтвори и в него няма бучки, сместа се изсипва към запръжката и непосредствено след това се прибавя още течност.
Най-накрая, когато запръжката е завряла, тя се прибавя към бульона и се оставя на огъня да къкри.
Месото се накъсва, кожата се отстранява и пуешкото се прибавя към яхнията. Оставя се да къкри около 10-15 минути.
Яхнията пуешко с грах е готова.
Коментари