Начин на приготвяне
Нарежете пилешкото месо на хапки. Направете марината от сусамовото олио, 2 с.л. соев сос, оризовия оцет, захарта и солта. Оваляйте месото в маринатата и го оставете около 30 мин.
Междувременно сварете ориза. Загрейте 1 с.л. олио. Изсипете ориза и бъркайте, докато стане стъклен. Добавете водата и оставете да се свари до полуготовност. Оставете го да се охлади.
Важно е оризът да се добави при пърженото месо и гъби студен, тъй като ако се добави топъл, ще се разкашка.
Загрейте 2 с.л. олио в дълбок тиган на умерена температура на котлона. Добавете маринованото пилешко и пържете около 15 мин, като разбърквате периодично.
Почистете леко гъбите Шийтаке и ги нарежете на едри парчета. Добавете ги при пилешкото месо и пържете още около 15 мин, като разбърквате.
Добавете студения ориз и разбъркайте хубаво, за да се смесят съставките. Гответе, като разбърквате около 5 мин.
Накрая овкусете ориза на тиган с още соев сос при желание.
Пилешкото с ориз и гъби по китайски е много вкусно.