Начин на приготвяне
Уок тиган.
Гъбите Шийтаке се почистват с влажна домакинска хартия или памучна кърпа. Не се измиват под течеща вода. Пънчетата им се отстраняват.
Пилешкото филе се нарязва на кубчета и се маринова в 2 с.л. нишесте, белтъка, солта, соев сос, олиото и виното. Покрива се с фолио и се оставя за 40-50 мин.
В купичка се смесват останалото нишесте, бульонът, доматеното пюре и захарта.
Пилешкото месо се запържва в силно сгорещено олио в уок тиган. Разбърква се непрекъснато и след като са готови, се изваждат. Оставят се настрана.
В същата мазнина се запържват наситнен лук, джинджифил, настърган на ренде, чесън, наситнен и наситнената люта чушка (може да се ползва и 4 бр. малки тайландски люти чушки). Разбърква се непрекъснато.
След това се добавят чушките, нарязани на едро, морковите на кръгчета и гъбите при непрекъснато разбъркване.
Добавя се сместа от нишестето, бульон, доматено пюре и захар, добавя се и с.л. оцет, разбърква се, докато сместа се сгъсти. Добавя се пилешкото месо и се пържи за 1-2 мин при непрекъснато разбъркване.
Сервира се върху бял жасминов ориз.
Пилешкото филе с гъби Шийтаке е много вкусно.