Начин на приготвяне
Загрейте млякото със шушулката ванилия - цепната и капките ром. Оставете го да покъкри на слаб огън, за да се ароматизира добре, и после го отстранете да поизстине.
Разбийте яйцата с телена бъркалка заедно със захарта и какаото. Трябва да станат течни, но никога на пяна или пухкав крем, затова не е препоръчително да го правите с миксер.
Сипете ги при млякото, от което сте отстранили ванилията и портокаловата кора и разбъркайте добре.
За карамела смесете захарта с портокаловия сок и поставете на огъня, докато добие златист цвят.
Разлейте по дъното на огнеупорни чашки и оставете леко да изстине.
Налейте шоколадовата смес върху карамела и поставете във тавичка със студена вода, така че нивото ѝ да достига до половината на чашките.
Печете така вкусния крем карамел на водна баня на 130°C 1 час - час и половина или до суха клечка. От време на време слагайте кубчета лед във водата.
Готовите фланове оставете да изстинат и приберете за 2 часа в хладилник, преди да сервирате.
Поднесете този разкошен десерт със захаросани портокалови корички или такива от сладко. По желание гарнирайте разкошния шоколадов флан с бита сметана.
Да ви е сладко!