Начин на приготвяне
Нарязваме тиквичките на кръгчета, без да ги белим, и подреждаме върху чиста кърпа, за да поеме излишната вода. Покриваме отгоре с друга и оставяме за 15 минути.
През това време си подготвяме останалите продукти:
Обелваме и нарязваме на ситно лука и моркова. Почистваме гъбите и нарязваме на филийки. Накъсваме или нарязваме предварително свареното пилешко на парчета.
В тиган с малко олио запържваме до златисто тиквичките и прехвърляме в друг съд.
След тиквичките в същия тиган за 5 - 6 минути запържваме лука, моркова, гъбите и пилешкото месо. Посоляваме с малко сол накрая.
В друг дълбок тиган загряваме 3 - 4 с.л. олио и запържваме брашното. Разреждаме киселото мляко с 200 мл вода и на тънка струйка прибавяме към брашното. Бъркаме до получаване на гладък и гъст сос. Сваляме от котлона, посоляваме на вкус и добавяме нарязания копър.
Подреждане: Разделяме тиквичките на 2 равни части. Половината от тях подреждаме на дъното на тава. Посоляваме ги и отгоре разпределяме сместа със зеленчуците (лук, моркови, гъби) и месото. Върху нея подреждаме останалата половина от тиквичките.
Заливаме най-отгоре с млечния сос. Настъргваме кашкавала и запичаме във фурна отначало на 250 градуса, а след това превключваме на грил до получаване на запечена кашкавалена коричка.
Запеканката може да се консумира и топла, но ви препоръчвам да я опитате охладена, в компанията на купичка таратор.
Лятната Вечеря с тиквички е готова.
В сезона на тиквичките препоръчваме да наблегнете на леките и вкусни ястия с тиквички като мусака с тиквички, тиквички с ориз на фурна или вкусна крем супа от тиквички.
Коментари