Начин на приготвяне
В подходяща купа смесваме майонезата и катъка. Лешниците запичаме във фурна но 200 градуса за 6-10 минути заедно със скилидките чесън. Докато са топли, ги поставяме върху кърпа и отстраняваме люспите им. Слагаме ги в блендер заедно с бисквитите.
Сиренето, чедърът и яйцето настъргваме на ситно ренде.
Печените чушки нарязваме на средни кубчета.
Смесваме всички съставки, овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме добре.
Салатата е най-вкусна, ако се остави да се охлади за няколко часа в хладилник, покрита със свежо фолио.
С лъжица за сладолед се оформя като топка в плитка чиния.
Съвет: Самардалата е подправка, която се среща само в някои райони на страната- Старозагорско, Сливенския край и Странджа.
Съставка към шарената сол, тя е и подправка към агнешки плънки и млечни салати.