Задушено телешко с круши

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Задушено телешко с круши
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
28/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
28 мин.
Общо
38 мин.
Порции
2
"Задушено телешко с круши - майсторско изпълнение в кухнята"

Необходими Продукти

  • телелки филета - 2 бр. (140 - 150 г всяко)
  • круши - 2 бр.
  • лук - 1 бр. шалот
  • чесън - 1 скилидка
  • бренди - 3 - 4 с.л.
  • вода - 200 мл
  • бульон - 1/2 кубче телешки или говежди
  • ябълково вино - 100 мл (или бяло, сухо)
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - 2 с.л. едро накълцан
  • зехтин - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешките филета на стайна температура натъркайте с черен пипер и запечатайте в тиган с две лъжички зехтин на силен огън. По минутка максимум от всяка страна е достатъчно. Винаги слагайте месото на огъня, чак когато тиганът е добре загрят и не осолявайте.

Завийте запечатаното месо във алуминиево фолио и в същия тиган сипете останалия зехтин и брендито - намалете огъня. Сложете лучето, нарязано на ивици, и крушите - почистени и нарязани на едро.

Налейте виното, сложете сол и скилидката чесън - пресована или настъргана.

Гответе така до редуциране на виното и сипете и водата с натрошено 1/2 кубче бульон в нея. Ако искате, може да си добавите и повече течност.

Сложете отгоре филетата и захлупете с капак, като по този начин оставите всичко да се задуши за 20 минути на умерен до слаб огън.

Трябва месото да бъде почти изцяло покрито с течност, иначе ще се изсуши.

Поръсете със магданоза, изключете котлона и оставете така под капак още 5 минути.

Поднесете ястието веднага със чаша хубаво червено вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: