Начин на приготвяне
Приготвянето му не е трудно. То е едно от онези ястия, които се приготвят по специални поводи. За този начин на приготвяне ни трябва само сол, черен пипер и клонче от розмарин и телешко месо - бонфиле, известно със своята нежност и сочност.
Приготвям го по най традиционния начин: запечатвам в тиганa от двете страни да се зачерви и след това слагам във фурната да се пече за няколко минути. Но това, което отличава печено контрафиле със сол и черен пипер от останалите варианти, е ароматът на розмарин, който му придава свеж и по-особен вкус.
Готвенето на телешкото филе е кратко, така че месото да остане вътре розово и нежно.
Приготвяне на печено филе. Вързвам телешкото филе с кухненски конец и добавям няколко стръка розмарин, за да го овкуси.
В тиган, подходящ и за фурната, изсипвам маслото 2-3 бучки, 2 супени лъжици зехтин от екстра върджин и добавям месото. Внимателно го запечатвам от всички страни, след което добавям чаша бяло вино.
Задушавам с виното, докато алкохолът да се изпари на силен огън. Добавям сол и черен пипер на вкус и се поставям във фурната за 30 минути при 200°C.
В края на готвенето оставям да почине няколко минути, след което нарязвам филето на филийки и подреждам върху чинията за сервиране.
Преди сервиране поливам филийките телешко бонфиле задушено със сос от печенето на филето. Това е традиционен начин за приготвяне на бонфиле с розмарин в Италия.
Печеното телешко бонфиле сервирам с гарнитура от зеленчуци като грах в масло, класически картофи или както аз във случая с батати /сладки картофи/.