Начин на приготвяне
Картофите се обелват и се нарязват на малки кубчета. Лукът се надробява на дребно.
В тиган се загрява олио. Картофите и лукът се запържват заедно до златисто. Посоляват се на вкус.
Отделно в купа се разбиват яйцата и се овкусяват със сол и черен пипер.
Пържените картофки с лук се отцеждат от излишната мазнина с помощта на гевгир и се смесват с разбитите яйца.
В правоъгълна тавичка за козунак се нареждат слайсовете шунка по дъното и стените. По средата вертикално се нарежда нарязаният на три равни парчета кашкавал.
Яйчено-картофената смес се изсипва внимателно в тавичката, прегъва се шунката към сместа и се покрива изцяло с още шунка.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути, след което се обръща в по-голяма тава и се запича до хрупкава коричка.