Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лападови сарми с бял боб, спанак и киселец

Лападови сарми с бял боб, спанак и киселец

редакция:
Лападови сарми с бял боб, спанак и киселец
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • лапад - 10 - 12 големи листа
  • бял боб - 1 ч.ч. сварен или от буркан
  • лук - 1 глава
  • джоджен - 4 - 5 стръка
  • спанак - 1 шепа листа
  • киселец - 1 шепа листа
  • хималайска сол - на вкус
  • черен пипер - ½ к.л. смлян
  • кимион - ½ равна к.л., смлян
  • джинджифил на прах - 2 - 3 щипки, по желание
  • шарлан - 1 с.л.
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Здравословни, протеинови веган сарми от лапад с боб, спанак и киселец на пара.

Откъсваме от градината 10-12 големи листа лапад. Отрязваме им дръжките, старателно ги измиваме и ги попарваме с гореща вода в метален съд, колкото да водата да ги покрие. Докато се запарват и омекват, приготвяме пълнежа.

В малка тенджерка сгряваме 1 с.л. шарлан и в него задушаваме 1 глава лук нарязан на ситно. Подсоляваме и добавяме нарязаните на ситно спанак – 1 шепа листа, киселец – 1 шепа листа и 4-5 стръка пресен джоджен.

Разбъркваме и слагаме капака, за да омекнат. След 2-3 минутки овкусяваме с черен пипер смлян на мелничка – около ½ к.л., половин к.л. равна – смлян кимион и 2-3 щипки джинджифил на прах.

Разбъркваме и добавяме 1 ч.ч. предварително сварен боб или от буркан (отцеден). На вкус добавяме още малко хималайска сол, разбъркваме и дръпваме от котлона.

Хубаво изцеждаме омекналите листа от лапад, като се стараем да не ги скъсаме.

Започваме да навиваме сармичките – за едно листо лапад е необходима около 1 равна с.л. от бобената смес. За сполучливото навиване и оформяне на сармичките е желателно, след поставянето на пълнежа, от вътрешната страна на листа, да сгъваме двете страници навътре и така да захлупим плънката от двете страни.

Получават се около 10-12 сарми. Подреждаме ги върху специализираното ветрило за готвене на пара (в средно голяма тенджерка с ½ ч.ч. вода). Варим на пара около 10 минутки, тъй като са много крехки и им трябва съвсем малко готвене.

Поднасяме топли, прясно приготвени, гарнирани със салата или любим млечен сос.

Свежо откъснатите листа лапад от градината допринасят за свежестта и нежната мекота на сармичките! Изключително вкусна пролетна комбинация!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: