Начин на приготвяне
Здравословни, протеинови веган сарми от лапад с боб, спанак и киселец на пара.
Откъсваме от градината 10-12 големи листа лапад. Отрязваме им дръжките, старателно ги измиваме и ги попарваме с гореща вода в метален съд, колкото да водата да ги покрие. Докато се запарват и омекват, приготвяме пълнежа.
В малка тенджерка сгряваме 1 с.л. шарлан и в него задушаваме 1 глава лук нарязан на ситно. Подсоляваме и добавяме нарязаните на ситно спанак – 1 шепа листа, киселец – 1 шепа листа и 4-5 стръка пресен джоджен.
Разбъркваме и слагаме капака, за да омекнат. След 2-3 минутки овкусяваме с черен пипер смлян на мелничка – около ½ к.л., половин к.л. равна – смлян кимион и 2-3 щипки джинджифил на прах.
Разбъркваме и добавяме 1 ч.ч. предварително сварен боб или от буркан (отцеден). На вкус добавяме още малко хималайска сол, разбъркваме и дръпваме от котлона.
Хубаво изцеждаме омекналите листа от лапад, като се стараем да не ги скъсаме.
Започваме да навиваме сармичките – за едно листо лапад е необходима около 1 равна с.л. от бобената смес. За сполучливото навиване и оформяне на сармичките е желателно, след поставянето на пълнежа, от вътрешната страна на листа, да сгъваме двете страници навътре и така да захлупим плънката от двете страни.
Получават се около 10-12 сарми. Подреждаме ги върху специализираното ветрило за готвене на пара (в средно голяма тенджерка с ½ ч.ч. вода). Варим на пара около 10 минутки, тъй като са много крехки и им трябва съвсем малко готвене.
Поднасяме топли, прясно приготвени, гарнирани със салата или любим млечен сос.
Свежо откъснатите листа лапад от градината допринасят за свежестта и нежната мекота на сармичките! Изключително вкусна пролетна комбинация!
Чудно Вкусно!