Начин на приготвяне
Сваряваме 1 и 1/2 чаша ориз в оризоварка с 3 чаши вода, хималайска сол - 1 и 1/2 чаена лъжичка, черен пипер - 1/4 ч.л. и шарлан - 2 супени лъжици.
След около 25 минути е готов, разбъркваме го и оставяме да изстива. Прясната коприва, зелените перца пресен лук и листенцата джоджен - нарязваме на ситно. В малка тенджерка на котлона загряваме малко шарлан и водичка (колкото да покрие дъното) и сипваме нарязаните зеленини.
Подсоляваме ги с щипка сол и щипка черен пипер и захлупваме. Като омекнат след миг, ги прибавяме към сварения ориз. Овкусяваме всичко с още половин лъжичка хималайска сол, коприва на прах - 1 лъжичка, кимиона - 1/2 ч.л. и черния пипер - 1/3 ч.л.
Опитваме и на вкус трябва да са малко по-силни, тъй като при обработването на пара може леко да се обезсолят. Разбъркваме и плънката е готова.
Попарваме големите лападови листа с гореща вода и след като престоят малко, ги отцеждаме. Поставяме 1 супена лъжица от оризовата плънка в началото на листото, сгъваме навътре страничните краища по цялата дължина и завиваме на плоско руло.
Редим сармичките върху кухненско ветрило (кошница за готвене на пара) в тенджера с малко вода.
Захлупваме с капак и след като заври водата, готвим на пара 5-10 минути (не много дълго, тъй като лападовите листа са много крехки).
Поднасяме пролетните лападови сарми с ориз и коприва - за разнообразие в менюто през сезона на зеленините!