Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Рибена чорба»Кремсупа от морски дарове

Кремсупа от морски дарове

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кремсупа от морски дарове6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Вълшебен вкус с всяка лъжица - не просто крем супа, а балсам за небцето"

Необходими Продукти

  • За бульон
  • скариди - 150 г обелки
  • рибни кости - 500 г глава и кости (от мерлуза или друга бяла риба)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • праз - 1 стрък
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • сол - на вкус
  • вода - около 2 л.
  • За основа на супата
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък(само бялата част)
  • чесън - 1 скилидка
  • бяла риба - 300 г месцето без кости
  • домати - 200 г настъргани
  • бренди - 50 мл
  • бели пясъчни миди - 150 г
  • черни миди - 150 г
  • скариди - 250 г небелени (техните обелки са точно 150 г - за бульона)
  • зехтин - около 60 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За бульона почистете зеленчуците и ги накълцайте. Запържете в малко зехтин за 10 минутки на тих до умерен огън. Сложете костите и глава от риба и обелките от скариди.

Налейте водата, овкусете със сол и увеличете огъня на максимум. Ще започне да излиза пяна, която трябва да отстраните. След като ври 2-3 минути, намалете огъня отново до умерен и варете 25 минути, след което прецедете бульончето.

Накълцайте на много ситно зеленчуците за основата на супата и запържете и тях в зехтин и малко сол за 10 минутки или докато омекнат, и започнат да добиват загар. Налейте брендито и настърганите домати и гответе още 5 минути.

Пуснете мидите за кратко във вряща вода, докато се отворят - това става много бързо. Веднага ги извадете с решетъчна лъжица и отделете от черупките. Сложете ги при софритото за супата заедно с обелените скариди. Може да си запазите няколко мидички или скариди цели за украса на супата. Аз за малко да забравя и едва по една мидичка на порция заделих.

Налейте прецедения ароматен бульон и варете 5 минути всичко заедно, след което пасирайте до гладка смес.

Поднесете супата гореща.

Добър апетит!

Съвет: За по-гъста супа не слагайте всичкия бульон, а малко повече от половината. Останалия замразете и използвайте за друго ястие в желан от вас момент.

По желание към супата може да се добави и 200 мл готварска сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: