Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладка вода със захарта, разбърква се и оставяме да се активира. С останалите продукти, без изварата, се замесва средно меко тесто.
Покрива се с фолио и оставяме на топло да втаса 40-50 минути. Разделя се на две части, като едната е малко по-голяма от другата.
Голямото тесто се разточва на правоъгълник, намазваме със зехтин и поръсваме с извара. Навива се руло и нарязваме на триъгълници, които се нареждат върху хартия за печене по стените на тавата.
Останалото тесто се разточва на елипса, от двете страни се срязва на ленти, в средата поставяме извара и лентите се сплитат. Полученото плетено руло се навива на охлюв в тавата за център.
Оставя се да втаса още 20 минути и намазваме с разбит жълтък с малко олио и вода. Поръсваме семена, печем в загрята фурна 170 градуса до златисто.
Изважда се върху решетка, намазваме с четка с зехтин и оставяме покрита с кърпа. Поднасяме на трапезата и добър апетит!