Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Плетена пита за Гергьовден

Плетена пита за Гергьовден

Плетена пита за Гергьовден
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
06/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Майсторлъкът в кухнята се показва с питката - ето пример"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл хладка
  • свежа мая - 20 г
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • кисело мляко - 150 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • мас - 1 с.л. мека
  • пълнозърнесто брашно - 5 с.л.
  • бяло брашно - за средно меко тесто
  • извара - 150 г
  • зехтин - за намазване
  • семена - микс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладка вода със захарта, разбърква се и оставяме да се активира. С останалите продукти, без изварата, се замесва средно меко тесто.

Покрива се с фолио и оставяме на топло да втаса 40-50 минути. Разделя се на две части, като едната е малко по-голяма от другата.

Голямото тесто се разточва на правоъгълник, намазваме със зехтин и поръсваме с извара. Навива се руло и нарязваме на триъгълници, които се нареждат върху хартия за печене по стените на тавата.

Останалото тесто се разточва на елипса, от двете страни се срязва на ленти, в средата поставяме извара и лентите се сплитат. Полученото плетено руло се навива на охлюв в тавата за център.

Оставя се да втаса още 20 минути и намазваме с разбит жълтък с малко олио и вода. Поръсваме семена, печем в загрята фурна 170 градуса до златисто.

Изважда се върху решетка, намазваме с четка с зехтин и оставяме покрита с кърпа. Поднасяме на трапезата и добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: