Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и го разбъркайте с маята, захарта и брашното, докато се получи консистенция на боза.
Оставете маята да се активира.
След като маята е шупнала, добавете 3 цели яйца, 1 жълтък (а белтъка отделете за намазване на питата), оцета, солта, олиото и по малко брашното, омесете, докато се получи меко еластично тесто.
Намазнете го и го оставете да удвои обема си (около 20-30 минути).
От втасалото тесто отделете 1/3, които ще използвате за очи, уши, крачета и глава, а останалата 2/3 част от тестото разделете на 5 приблизително еднакви по големина топки.
Разточете всяка на правоъгълна кора, след което ги поставете едно върху друго (като между всяко се маже с олио) и ги разточете на 1 голяма правоъгълна кора.
Увийте на руло и го нарежете на 16 охлювчета, като 1 от тях отвийте и усучете - това ще е опашката на гергьовското агне.
Оформете агнето, като на мен най-удобно ми беше да започна с крачетата, тялото и да дооформя главата и опашката.
Оставете празничната питка да си отпочине за 20 - 30 минути, намажете с белтък, поръсете със сусам само тялото на агнето и изпечете на 180 градуса до готовност.