Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична пита агънце за Гергьовден

Празнична пита агънце за Гергьовден

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2321k1k1k2
Празнична пита агънце за Гергьовден
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 5
06/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Да ти е жал да си отчупиш от тази празнична пита"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр. + жълтък
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - около 1 кг.
  • За намазване
  • белтък - 1 бр.
  • сусам
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко и го разбъркайте с маята, захарта и брашното, докато се получи консистенция на боза.

Оставете маята да се активира.

След като маята е шупнала, добавете 3 цели яйца, 1 жълтък (а белтъка отделете за намазване на питата), оцета, солта, олиото и по малко брашното, омесете, докато се получи меко еластично тесто.

Намазнете го и го оставете да удвои обема си (около 20-30 минути).

От втасалото тесто отделете 1/3, които ще използвате за очи, уши, крачета и глава, а останалата 2/3 част от тестото разделете на 5 приблизително еднакви по големина топки.

Разточете всяка на правоъгълна кора, след което ги поставете едно върху друго (като между всяко се маже с олио) и ги разточете на 1 голяма правоъгълна кора.

Увийте на руло и го нарежете на 16 охлювчета, като 1 от тях отвийте и усучете - това ще е опашката на гергьовското агне.

Оформете агнето, като на мен най-удобно ми беше да започна с крачетата, тялото и да дооформя главата и опашката.

Оставете празничната питка да си отпочине за 20 - 30 минути, намажете с белтък, поръсете със сусам само тялото на агнето и изпечете на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: