Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Моята плетена пита

Моята плетена пита

VecaVeca
Мастър Шеф
296632k312
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Моята плетена пита
Снимка: Veca
1 / 10
12/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Мека и много вкуса пита..."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • вода - 150 мл
  • мляко - 150 мл
  • мая - 10 г суха хлебна
  • сол - на вкус
  • яйца - 2 бр.
  • За намазване
  • маргарин - 70 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипете половината брашно в дълбок съд, добавете маята и разбъркайте.

След това изсипете хладкото мляко, хладката вода, добавете разбърканите яйца и постепенно добавяйте останалото брашно замесете меко тесто.

Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да втаса. Втасалото тесто го замесете отново и го оставете да втаса още веднъж.

Разстелете втасалото тесто върху набрашнена повърхност и го разделете на три части, образувайки топки. Разточете всяка топка с точилка и намажете с разтопен маргарин. Навийте ги на рула, а след това и трите ги развийте с ръце, за да ги удължите.

Пресечете ролките, правейки плитка. Увийте плитката в кръг, съединете краищата и поставете във форма за кекс, покрита с маргарин. Намажете плетената питка с хладка вода.

Печете в добре загрята фурна на 200°C за 25 минути. Ако е необходимо, намалете температурата, така че плитката да не изгори.

Извадете готовата пита от фурната, покрийте я с чиста кухненска кърпа и я оставете да се охлади. Сервирайте пухкавата пита на поднос, докато е гореща.

Много мека и вкусна плетена пита.

Опитайте, със сигурност ще ви хареса.

Приятно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: