Гергьовденски овчарски пай

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гергьовденски овчарски пай
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"За празника и не само - апетитен Гергьовденски овчарски пай"

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 500 г кълцано(или агнешка кайма)
  • лук - 1 глава
  • целина - 1 - 2 стръка
  • чушки - 1 бр. зелена
  • чушки - 1 бр. червена
  • доматено пюре - 5 - 6 с.л.
  • спанак - 100 г
  • джоджен - 3 стръка пресен
  • картофи - 5 бр.
  • масло - 80 г
  • прясно мляко - 125 мл
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • олио - около 5 - 6 с.л.
  • розмарин - 2 щипки
  • За заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 6 - 7 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете картофите да се варят в подсолена вода. Загрейте олиото на умерен огън и запържете лука, целината и чушките нарязани на ситни кубчета. Може да сипете две лъжички вода, за да се задушат.

Ръснете сол и когато зеленчуците са готови (5-7 мин.) сложете каймата или кълцаното месо и доматеното пюре, бъркайте да се запържи добре и налейте малко водичка.

Оставете така месото да се сготви добре и водата да се изпари и щом остане на мазнина отстранете от огъня.

Сипете към тази месно- зеленчукова смес половината спанак и джоджена, накълцани на ситно и разбъркайте. Доовкусете със сол и черен пипер.

Сварените и още топли картофи обелете и нарежете на едро в купа, сложете маслото на парченца, черния пипер и сол и намачкайте хубаво с вилица. Маслото ще се разтопи почти моментално.

Налейте на два пъти прясното мляко, сложете останалия спанак, накълцан на дребно, и разбъркайте до хомогенност и получаване на пухкаво пюре.

В тавичка, не много голяма (28/18 правогълна е моята), разпределете на равномерен пласт месната смес, отгоре сипете и заравнете картофеното пюре, а накрая залейте със разбитите яйца с малко сол и киселото мляко. Запечете овчарския пай до златисто във загрята на 200 градуса фурна.

Добър апетит и Весел празник!

* Основната идея взех от Бон Апети, добавяйки и променяйки си някои неща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: