Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Ориз на тиган»Задушен ориз с агнешко и дреболии

Задушен ориз с агнешко и дреболии

Задушен ориз с агнешко и дреболии
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
200 мин.
Порции
5
"Четете между редовете - не е важен оризът, а дреболийките, приготвени до съвършенство"

Необходими Продукти

  • агнешка главичка - 2 бр.
  • агнешки бял дроб - 1 бр.
  • агнешки черен дроб - 1 бр.
  • агнешко сърце - 1 бр.
  • агнешки чревца - 1/2 бр.
  • ориз - 500 г
  • пресен лук - 3 - 4 стръка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 5 - 6 на зърна
  • червен пипер - 1 - 2 с.л.
  • кисело мляко - 200 г
  • масло - 100 г
  • олио - 100 г
  • бяло вино - 100 г
  • чесън - 2 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме агнешките главички много добре. Поставяме ги в дълбока тенджера под налягане, за по-удобно и по-бързо.

Прибавяме черен пипер на зърна, няколко щипки сол, една скилидка чесън, разрязана на две. Наливаме толкова вода, колкото да се покрият.

В друга тенджера слагаме изчистената карантия и наливаме също толкова вода колкото да се покрият. Варенето и на двете неща е около 45-50 минути.

След като са готови вадим агнешките главички, както и карантията, оставяме ги да се изцедят. На карантията изхвърляме водата, а на главичките я оставяме. Всичко сварено нарязваме на ситно, а главичките обезкостяваме и нарязваме.

В дълбок съд запържваме ориза в сгорещеното олио. Добавяме бялото вино, нарязания на едро пресен лук, нарязаната на ситно скилидка чесън. Разбъркваме добре, посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Прибавяме част от водата, в която са се варили агнешките главички и отново разбъркваме. Оставяме така самия ориз да си поеме водата и тогава прибавяме агнешкото месо.

След това прибавяме и останалата част от бульона. Продължаваме да варим до пълната му готовност. Сервираме ориза с лъжица кисело мляко и нарязан на ситно джоджен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: