Начин на приготвяне
Дреболиите се измиват добре, нарязват се на дребни еднакви по размер парченца. Слагат се в голяма тенджера с достатъчно количество вода, така че да ги покрие, и се поставят на силен огън на котлона. Дреболиите трябва да врат около един час.
Изчистват се зеления и зрелия лук и се нарязват на дребно в тавичката, в която ще се готви ястието. Добавя се щипка сол на вкус. Лукът се запържава, докато омекне.
Изчиства се оризът, измива се добре (може да се изкисне за няколко минути, но не е необходимо) и се прибавя към омекналия лук. След като се запържи оризът, се добавят врелите дреболийки.
Постепенно се добавя вода и се разбърква. Магданозът и джодженът се нарязват на много ситно и с черния пипер се добавят към ориза. След като оризът поври десетина минути, тавичката се поставя в предварително загрятата фурна.
Оризът се пече около двадесет минути до половин час. Хубаво е ястието да се сервира топло!