Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зелена Салата»Пъстра зелена салата за Гергьовден

Пъстра зелена салата за Гергьовден

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Пъстра зелена салата за Гергьовден
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
08/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Така е по Гергьовден - дори и в зелените салати има агнешко"

Необходими Продукти

  • къдрава салата - 1 бр.
  • градинска салата - 2 шепи
  • ендивия - 1 бр.
  • чери домати - 10 бр.
  • краставици - 1 бр.
  • репички - 1 вр.
  • зелен лук - 5 стръка
  • магданоз - 1/2 вр.
  • левурда - 3 листа
  • кълнове - от люцерна
  • агнешка кожичка - 1 ч.ч. препечена
  • хляб - 3 филии
  • пресни картофи - 10 бр., малки
  • чесън - 1 ск.
  • масло - 1 - 2 с.л.
  • За дресинга
  • зехтин - 6 с.л.
  • балсамов оцет - 1 с.л., бял
  • лимони - 1/2 бр.
  • горчица - 1 ч.л.
  • мед - 1 ч.л., пълна
  • риган - 1/2 ч.л., изсушен
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме салатите, отцеждаме и подсушаваме листата им. Накъсваме ги на парченца, като оставяме по няколко листа за аранжиране.

Краставицата и репичките нарязваме на тънки шайби. Чери доматите режем на четвъртинки.

Зеленият лук, магданозът и левурдата режем на ситно, като също оставяме по няколко стръкчета за аранжиране.

От пресните картофки избираме най-мъничките по големина. Измиваме ги добре и ги поставяме с коричката в кипяща подсолена вода. Топлинната им обработка трае около 10 минути. Отцеждаме ги добре.

Избираме си част от добре изпечената кожичка от агнешкото месо. Нарязваме я на кубчета, които поставяме в тиган с нагорещено масло. Запържваме я до приятна хрупкавост. Отстраняваме в чинийка. Филиите хляб нарязваме на малки кубчета.

В същата мазнина поставяме скилидката чесън, за да я овкуси. Запържваме крутоните до златисто. Отделяме ги в чиния.

В ароматното чесново масло сотираме картофките. Съставките, упоменати за дресинга, смесваме до хомогенност.

Готови сме да сглобим тази пъстра празнична салата. Салатиерата аранжираме с листа от къдравата салата.

Накъсаните листенца от зелените салати смесваме със зелените подправки - магданоз, зелен лук, левурда.

Подреждаме ги в средата. Отгоре поставяме сотираните картофки, чери доматите, кръгчетата репички и краставица.

Добавяме хрупкавата агнешка кожичка и чесновите крутони. Дресинга прибавяме непосредствено преди поднасяне на салатата за консумация. Можете да добавите препечени семена по желание.

Съвет: Чесновите крутони и чипса от агнешката кожичка можете да смелите в блендер. С тази божествено вкусна хрупкава поръска можете да гарнирате салатата. Обещавам ви, че ще си оближете пръстите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: