Начин на приготвяне
Подгответе си зеленчуците за паеята - лука, чесъна и домата настържете, зелената чушка нарежете на малки кубчета, а червената - на дълги ивици. Гъбите почистете, обелете и нарежете на филийки, ако са големи - на четвъртинки. Може да ползвате и мариновани, отцеждайки ги добре от течността в бурканчето или консервата.
Паеята се приготвя в тава с ниски стени и големи дръжки, но ако нямате такава - в обикновена тава, която да се хваща на котлона. Това предполага, че в такава тава могат да се направят 4 порции максимум, защото правило за хубава паея е тя да е тънка, тоест нивото на ориза да е максимум два пръста.
В случай че искате да приготвите по-голяма за повече хора, то най- удачният вариант е на огън в по-широка тава.
Продуктите в тази рецепта са за паея за 3-4 човека.
Загрейте зехтина на умерен огън и запържете първо с щипка сол лука, зелената чушка и чесъна. След около три минутки сипете настърганите домати и гответе, докато водичката от тях се изпари и софритото стане гъстичко. Сложете и гъбите и запържете и тях за кратко, след което налейте топла вода или зеленчуков бульон - 2.5-3 пъти, колкото обемът на ориза.
Увеличете огъня на максимум и щом водичката заври, сипете ориза разпределяйки го равномерно навсякъде.
Намалете огъня на тих и оставете така около 16-17 минути до поемане на течността. В последните 3-4 минутки сложете шафрана и доовкусете със сол.
Върху готовата паея подредете ивиците червена чушка и завийте с кърпа за 10 минути преди да сервирате.
Поднесете с лимон, нарязан на четвъртинки.
Добър апетит!