Начин на приготвяне
Тази глазура ще ви изненада с божествения си аромат от характерните за тази кухня специфични подправки, с добавена пикантна нотка и цитрусова свежест. Подходяща е както за свински ребърца, така и за пилешко месо, шунка или поднесена към пролетни рулца, защо пък не.
Ще бъдете очаровани от крайния резултат и вкусовите качества на печеното.
Кайсиите измиваме добре и обелваме кожата. Смесваме ги със захарта, водата, настърганите джинджър и чесън, соевия сос, оризовия оцет, сока и кората на лимона и чилито. Поставяме ги в купата и блендираме до хомогенност.
Поставяме сместа в тенджера и варим около 10 минути, докато захарта се разтопи. Докато тя се охлажда, загряваме тефлонов тиган.
Приготвяме микс от аромати, които не трябва да липсват във всяка тертиплийска кухня. Смесваме по лъжица от карамфила, семената резене, анасона, пипера. Загряваме ги леко, за да активираме техните аромати и ги прехвърляме в хаванче. Смиламе ги добре и прибавяме канелата. Слагаме лъжица от ароматите в глазурата.
След като тя изстине, я поставяме в буркан в хладилника и ползваме дълго време.
Съвет: За да я имате през цялото време, изчакайте сезона на българската ароматна кайсия.
Направете си по-голяма доза и затворете в малки стъклени бурканчета от горчица.
Стерилизирайте ги за 5 минути и се наслаждавайте на ароматно печено месо през цялата година.
*Ароматната смес от 5 подправки включва канела, карамфил, резене, звездовиден анасон, сечуански пипер.