Начин на приготвяне
Фурна 170-180 градуса;
Две кръгли форми; намаслени и покрити с хартия - диаметър 20 см.
В купа се пресяват брашното, бакпулверът, солта и содата. Оставят се настрана.
В купата на миксера се разбива маслото до крем. Добавят се и двата вида захар и се разбива за около 3-4 минути на висока скорост на миксера. С шпатула се изстъргват стените на купата.
Яйцата се добавят едно по едно, като след всяко се разбива, докато се приеме, добавя се ванилията.
На ниска скорост на миксера се прибавя на три пъти брашното, като се редува с млякото на два пъти. Завършва се с брашно. Разбива се, само докато се смеси с продуктите.
Накрая се прибавят и грубо нарязаните орехи. Разбърква се с шпатула до хомогенност.
Сместа се изсипва във формите, като предварително се измери на кантарче, около 400 г за всяка форма. Заглажда се.
Пече се на 175 градуса за около 15-20 минути или до суха клечка, поставена в средата на тортата.
Изважда се от фурната, оставя се във формите за около 10 минути и след това се обръщат блатовете върху решетка. Отстранява се хартията. Охлаждат се напълно.
Кафе мус:
В купата на миксера се изсипва маскарпонето и се разбива на ниска скорост до крем.
Добавя се пресятата пудра захар, ваниловият екстракт, разтвореното кафе и се разбива до крем.
Изсипва се студената сметана и се разбива на висока скорост, докато се превърне в плътен сняг. Купата се сваля от миксера.
От муса се изважда около 140-160 г крем и се заделя за по-късно.
Блатовете се обръщат от гладката им страна.
Поставя се на подходящ поднос на торти и се намазва с половината крем-мус с шпатула.
Захлупва се с втория блат, като се обръща гладката /равната/ му страна да е отгоре. Намазва се равномерно с втората половина крем-мус.
Заделеният крем-мус се поставя в пош със звезда № 1 на Wilton.
Отгоре се шприцоват розички. Посипват се с филиран бадем или във всяка розичка се поставя ядка орехи.
Ореховата торта се оставя в стил Рустик, не се измазват страните ѝ. Оставя се в хладилник за около 1 час.
Ореховата торта Кафе-мус е готова.
Източник: joyofbaking
Тортата не е прекалено сладка, въпреки че има 200 г захар. Отличава се с нежен кадифен крем кафе, маскарпоне и сметана.
Маскарпонето би могло да се замени с качествено крема сирене със същите количества.