Пиле с ориз, къри и куркума

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Пиле с ориз, къри и куркума
Снимка: Невена Блажева Иванова
4 / 5
14/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Гледайте на тази вкусотия като на подобрена версия на класическото пиле с ориз"

Необходими Продукти

  • домашно пиле - 1 бр.
  • ориз - 1 ч.ч. Баланс голяма
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 3 глави стар
  • бульон - 2 ч.ч.
  • бульон - 2 бр. пилешко със зеленчуци
  • черен пипер - зърна
  • дафинов лист - 2 бр. листа
  • бахар - 2 зърна
  • къри - 1 ч.л.
  • куркума - 1 ч.л.
  • чери домати - 5 - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, нарязваме пилето на порции. Сваряваме до полуготовност в подсолена вода заедно с глава лук и морков.

Изваждаме порциите, подреждаме в подходяща обла тава, а бульона прецеждаме и използваме за супа и при приготвянето на ориза.

В дълбок тиган запържваме ситно нарязяни двете глави лук и настъргания морков, добавяме и ориза.

След като стане прозрачен, добавяме 2 чаши от прецедения бульон и две чаши вода. Не използвам само бульон, за да не стене оризът прекалено мазен - все пак пилето е домашно и пусна доста мазнина.

Добавям и двете бульончета, кърито и куркумата. Подправям, ако е необходимо, със сол. Добавям дафиновия лист, бахара и зърната черен пипер.

Прехвърлям ориза в тавата около порциите пиле.

Разполовявам черитата и подреждам отгоре на ястието. Мятам във фурна да се пече до приятен загар на месото и слънчево жълто на ориза.

След изпичането похлупвам тавата с по-голяма и оставям ориза да набъбне и поеме всичката вода и бульон.

Вкусно да ви е!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Страхотна рецепта за вкусно пиле с ориз! Аз добавих и малко ситно нарязан бекон при запържването на ориза, стана превъзходно....
29.01.2021 20:29