Начин на приготвяне
Цветовете от акацията слагаме в съд и ги заливаме с 2 литра вода. Добавяме 2 кг захар, лимонтозуто и маточината. Така престоява 24 часа, като се разбърква, докато се разтопи захарта.
Ягодите нарязваме на парчета. Слагаме в тенджера и добавяме 1 л вода и 300 грама захар. Слагаме на умерен огън, докато се разтопи захарта и след това ври 10 мин.
Прецеждаме двата сока през марля и смесване.
Наливаме охладената течност в стъклени бутилки и съхраняваме на тъмно и хладно.
Консумираме разредено с вода и охладено с лед. Може да се добави резенче лимон.
През зимните месеци сиропът е подходящ като имуностимулатор при грип и простудни заболявания.
Сиропът от акация, ягоди и маточина е готов.