Начин на приготвяне
Почистената тиква се настъргва и се смесва със захарта, водата и нишестето. Сместа се поставя на котлон, докато се разтопи захарта. Охлажда се плънката и се прибавя ванилията. Отново се разбърква.
Вземат се два листа от корите и най-горната се намазва с разтопено масло. В единия край се разпределя от плънката, така че от краищата да остана по около три пръста свободни. Прегъва се първо двете страни, след това от единия край и се навива на руло.
Преди окончателното завиване се маже краят на корите с масло, за да залепне. Редят се в намаслена тава. Пекат се при 220 градуса около 25-30 минути до порозовяване.
Ванилово-карамелов сос:
Захарта се карамелизира на умерен огън, но без да се прегаря. Оставя се леко да поизстине и се залива с половината от кипналото прясно мляко. Оставя се на умерен огън да се разтопи. Добавя се разбитият жълтък, към който е добавено другата половина от прясното мляко, за да се уеднакви температурата. Добавя се ванилията.
След това се полива щруделът с ванилово-карамеловия сос.