Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта с карамелов крем

Торта с карамелов крем

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Торта с карамелов крем1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за крема
  • течна сметана - 600 мл
  • захар - 150 г
  • яйца - 4 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • захар - ½ ч.ч.
  • олио - 100 мл
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • какао - 2 с.л. на прах
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Захарта за карамела се загрява на бавен огън, докато се разтвори напълно и стане златиста. Прелива се в тавата и се оставя. Сметаната, захарта и яйцата се разбиват на пяна.

Приготвя се тесто, като яйцето се смесва със захарта, добавя се прясното мляко и олиото. Брашното се смесва с бакпулвера, какаото, солта и ванилията и тази смес се добавя към яйчената. Разбърква се много добре.

Върху изстиналия карамел се излива сместа със сметаната. Отгоре се налива тестото. Пече се на водна баня в загрята на 180 градуса фурна около час.

Вади се от фурната, охлажда се и се оставя за 5 часа в хладилника. През това време карамелът се разтваря и се получава сироп. Той се отцежда, тортата се обръща върху голяма чиния и се полива със сиропа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка: