Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Свински Джолан по Ловджийски

Свински Джолан по Ловджийски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Свински Джолан по Ловджийски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
28 мин.
Готвене
220 мин.
Общо
248 мин.
Порции
3
"Разчитайте на ловджиите не само да хванат обяда, но и да го приготвят по най-вкусния начин"

Необходими Продукти

  • свински джолан - 1 бр. с кожа (1.3 кг)
  • картофи - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • арпаджик - около 10 лукчета
  • чесън - 3 стръка пресен + 3 скилидки стар
  • моркови - 2 бр.
  • доматено пюре - 6 - 7 с.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • карамфил - 6 зрънца
  • черен пипер - на вкус
  • вегета - 1 - 2 с.л. зеленчукова подправка
  • бульон - 1 кубче, смесен (месен/зеленчуков)
  • лют пипер - на вкус (на люспи, червен)
  • сол - на вкус
  • зехтин - около 70 мл
  • магданоз - 2 стръка
  • лимон - резени за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинският джолан измийте и подсушете. Направете прорези по кожата с остър нож, без да срязвате месото, и натъркайте със сол, черен пипер, стрит карамфил, лютия пипер и зеленчуковата подправка. Намажете с част от зехтина и оставете на стайна температура 30-40 минути.

Загрейте фурната до 200 градуса и поставете месото в тавичка. Залейте с 1 пръст вода, сложете дафиновите листа и завийте с алуминиево фолио. Ако ползвате глинен съд/гювеч с капак, поставете капака.

Печете на тази температура 20 минути и намалете на 170 градуса. В случай че използвате глинен гювеч, то пъхнете задължително в студена фурна и печете малко по-дълго - 30 мин на 200 градуса.

След като намалите температурата, оставете да се пече 2 часа и 30 минути така. Може да наглеждате дали нивото на водичката е намаляло и ако трябва, долейте малко. При мен не беше нужно.

След изтичането на това време извадете от фурната и прибавете всички зеленчуци, нарязани на едро, посолени и смесени с доматите и останалия зехтин. Може да объркате в тях и още черен пипер. Долейте малко водичка, без да покривате нацяло зеленчуците и натрошете кубчето бульон.

Ако джоланът е хванал тъмна коричка вече от едната страна, обърнете го от другата и пъхнете отново всичко във фурната, без да покривате.

Увеличете температурата на 200 градуса и печете още 30-40 минути или до пълната готовност на зеленчуците и месото. Когато боднете с вилица в джолана, тя трябва да влиза с лекота и да си личи крехкостта на месото. Също така белег, че е напълно готово, е когато започне видимо да се отделя от кокала.

Налейте виното, обърнете още веднъж джолана и печете още 15-20 минути. Ако загарът е прекалено тъмен, отново поставете фолиото или капака.

Готовото ястие оставете да поизстине леко, оставяйки го покрито, за да се задуши хубаво.

Поднесете топло, поръсено с пресен накъсан магданоз и резени лимон.

Добър апетит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Krasi Vangelov
Krasi Vangelov
Има много апетитен вид.Поздравления!
17.05.2018 02:07
3
1
Покажи всички подкоментари