Начин на приготвяне
В един литър вода се слагат зърната пипер, целината, магданоза и сол и се слага на котлона да кипне.
Оттегля се от огъня и се оставят пъстървите в горещия бульон за 10 минути да се пошират. След това се филетират, като се вадят внимателно костите.
Нарязаният на тънки полумесеци лук и пиперката на ивички се задушават в разтопеното масло около 30 грама за около 5-6 минути под капак на умерен огън.
Овкусяват се с мащерка, майорана, сол и пипер на вкус и се отстраняват от огъня. В касерола се разтапя останалото масло 70 г и се запържват 4-5 с.л. брашно, разрежда се с леко охладения рибен бульон, за да не стане на бучки. Увеличава се котлона, за да се сгъсти сосът.
Посолява се и се сваля от огъня. Подправя се с лимонов сок на вкус и се застройва със сметаната. Сметаната се слага винаги, когато ястието е готово и свалено от огъня, за да не се пресече.
В чиния се поставя филето от пъстървата, полива се със сос и в единия край се гарнира със зеленчуците. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.