Начин на приготвяне
Млякото се сварява. Желатинът се разтваря във водата.
Разделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се смесват със захарта и се разбиват добре, да се получи почти бяла смес.
Топлото мляко се добавя към жълтъчно-захарната смес на тънка струя при непрекъснато бъркане. Сместа се връща на умерен котлон за 5 минути и се оставя настрана, да поизстине за 5-10 минутки. Прибавя се желатинът. Разбърква се и се оставя да изстине.
Разбиват се белтъците до твърди връхчета.
Разбива се и сметаната до меки връхчета.
Постепенно на части се прибавя сметаната, след това и белтъците, като се бърка с дървена бъркалка до усвояване на белтъците и сметаната.
Готовият крем се поставя във форм или се разпределя в индивидуални съдчета. В съда се поставят 200 г измити и подсушени плодчета ягоди.
Оставя се в хладилник за няколко часа да стегне добре.
Останалите ягоди се поръсват със захар и се ползват при сервирането на крема, като допълнение. Кремът се полива със сока от ягодите.
Коментари