Домашно козе сирене

Маринка ЗлатанчеваМаринка ЗлатанчеваНовак
21/01/2013
"Истинско козе сирене може да се приготви само с домашно козе мляко! Пипкава работа, но резултатът е повече от отличен!"
Порции1 кг
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо19 832
  • Преглеждания за месеца397
  • Преглеждания за седмицата37
  • Рейтинг3.4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 6 - 7 л
  • мая - 36 - 42 капки за сирене
  • сол
  • За саламурата
  • сол - 1/2 ч.ч.
  • лимонтузу - 1/2 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете насвареното козе мляко без да го сгорещявате много. Сипете маята и разбъркайте. Сложете капак на тенджерата и оставете за около час и половина.

След това прехвърлете подсиреното мляко в голяма тензухена кърпа. Завържете краищата, така че да се оформи бохча и провесете да се отцежда.

Поставете вързопа в съд под наклон и притиснете сиренето с нещо тежко и плоско. Отцедената суроватка използвайте за направата на извара.

След това може да извадите вече готовото домашно козе сирене и да го прехвърлите в кутия. Овкусете с малко сол и го сложете в изстинала саламура, приготвена от около 1 л кипнала вода със солта и лимонената киселина.

Поливаме сиренето със саламурата.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 1
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар