Панетоне-круфин

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Панетоне-круфин
Снимка: marcheva14
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Оставете обикновените печива на аматьорите, вие сте вече печени готвачи, които като нищо ще се справят с това уникално ароматно панетоне - круфин"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 80 мл топло
  • суха мая - 7 г
  • захар - 1/4 ч.л.
  • брашно - 350 г бяло
  • сол - 1/2 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 70 г кристална
  • портокалов сок - 30 мл свеж
  • масло - 40 г разтопено
  • ванилия - 1 ч.л. портокалова
  • портокалова кора - от 1 портокал, настъргана
  • индийско орехче - около 2 ч.л., настъргано
  • масло - около 100 г разделено на три части, на стайна температура
  • филирани бадеми - 50 г (разделен на три части)
  • стафиди - 100 г разделени на три части
  • ром - 1 с.л.
  • пудра захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - включена на 180 градуса.

Работи се с кръгли, по-тесни форми с диаметър около 13-15 см. Ползват се 3 бр., покрити с хартия на дъното и вдигнати стени от хартия за печене.

Работи се както с миксер, така може и да се измеси с ръце.

Стафидите се заливат с 2-3 с.л. вряща вода и 1 с.л. ром. Оставят се, докато поемат течността. По-късно при ползване се изцеждат и много добре се подсушават в домакинска хартия.

В топлото мляко се прибавят 1 ч.л. захар, сухата мая, разбърква се и се оставя да шупне за 10-15 мин. В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, добавя се солта, разбърква се. По средата се изсипва шупналата мая.

Отделно в купа се разбива цялото яйце, жълтъците и захарта с вилица. Изсипват се върху маята и се добавя портокаловият сок. Размесва се на бавна скорост, докато се образува груба топка тесто.

Разтопява се маслото и се прибавя към тестото при непрекъснато размесване, прибавят се ванилията и настърганата портокалова кора.

Измесва се тесто, докато се оформи гладка и еластична топка. Поставя се в леко намаслена купа с масло да втаса, за около 1 час. Втасалото тесто леко се премесва и се дели на три части. Покриват се с кърпа и се оставят за 10 мин.

Първата топка тесто се разточва в кръг, по- тънко върху малко брашно с точилка. С четка се намаслява с 1/3 от маслото отгоре, намазва се, може и с ръка, из цялото тесто. Поръсва се с индийско орехче, поръсва се и със стафиди и смачкани с ръце филирани бадеми.

Завива се на руло, покрива се с кърпа и се оставя да отпочине за 15 мин. След това време с остър нож рулото се срязва през средата до края, без да се среже горната му начална част, тя остава свързана, (така както се работи Руска плитка).

Едното разрязано парче тесто започва да се навива като охлювче, като обикаля и другото парче тесто.

Прави пълен оборот и през несрязаното място, като срязаните страни да са от външната страна, да се забелязват. Края на тесто се подпъхва отдолу, като малко се повдига круфинът. Така се процедира и с другите две теста.

Готовите круфини се поставят в тесните форми върху хартията. Оставят се да втасат за 1 час, или докато се изпълнят формите.

Пекат се на 200 градуса за 10 мин. и на 180 градуса за 25 мин. Охлаждат се и се посипват обилно с пудра захар.

Панетоне-круфините са чуден десерт!

Източник: Saporito.tv.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: