Начин на приготвяне
Първо се приготвя плънката, като се разбиват с вилица четири яйца. Към тях се прибавя киселото мляко със содата.
Отново се разбъркват яйцата със млякото. Прибавя се прясното мляко и натрошеното сирене.
Продуктите се объркват за да се смесят добре. В друг съд се разтопява кравето масло и се смесва с олиото.
В предварително подмазана тавичка се нареждат ред от корите, мазнина, плънка и така до изчерпване на продуктите. Накрая се завъшва със сместа от яйца, мляко и сирене.
Баницата се пече на 200 градуса, докато се зачерви отгоре. След като се извади се напръсква с газирана вода и се покрива с памучна кърпа.
При изваждането от фурната баницата изглежда обемиста и надута. Но за да остане мекичка се задушава с кърпа и по тази причина спада.
Баницата с кори на сач и кисело мляко е готова.