Начин на приготвяне
За да стане козунакът, в стаята в която го правите, през целия процес трябва да е топло.
За маята: затоплете леко млякото и в него разтворете маята и захарта, прибавете брашното и разбъркайте до гладка каша, поръсете с малко брашно и оставете да шупне за 10-15 минути на топло.
В това време пресейте брашното и солта и направете кладенче в него. Затоплете млякото и разтворете в него захарта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок. Разбийте яйцата с половината от олиото.
След като всички компоненти са готови, може да започнете да месите по следния начин: в кладенчето сипете разбитите с половината олио яйца и вече шупналата мая. Започнете да месите, като постепенно прибавяте сместа от мляко и захар. Месите до пълното усвояване на брашното, после започвате да прибавяте останалото олио, като си намазнявате ръцете и месите до усвояване на олиото от тестото и пак така до изчерпване на мазнината и до получаване на мехурчета по тестото.
Прехвърлете тестото в намаслена купа и оставете да втаса на топло за поне 2 часа. Премесете вече втасалото тесто и разделете на две равни части за два козунака. Всеки козунак оформете, като разделете тестото на четири равни части. Разстелете всяка част с намаслени ръце на кора. На две от тях сложете шоколад, а на другите две - сладко от череши.
Завийте всяка кора на фитили и сплетете два по два фитила череши с шоколад. Застелете с хартия за печене дълбока тава с диаметър 30 см. Намажете с олио и в центъра сложете огнеупорна чаша, прехвърлете сплетените фитили и оформете венец. Оставете да втаса за поне един час на топло.
По същия начин оформете и останалото тесто. Втасалите козунаци намажете с разбито с прясно мляко и яйце. Поръсете със захар, бадеми и малко череши от сладкото.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Не отваряйте фурната през първите 20 минути от печенето. Когато козунакът се изпече, оставете да изстине във формата и тогава извадете.
Коментари