Мигас (Migas del pastor)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мигас (Migas del pastor)
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
16 мин.
Общо
31 мин.
Порции
4
"Чоризо, сланинка, яйчица - вкусотиите нямат нужда от превод, те говорят на универсалния език на лакомниците"

Необходими Продукти

  • хляб - 500 г. сух
  • чоризо - 200 - 250
  • чесън - 6 - 7 скилидки
  • зехтин - 100 мл
  • сланина - 150 г (по желание)
  • червен пипер - 1 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мигас е традиционно испанско ястие, приготвяно основно в областите Мурсия, Андалусия, Екстремадура и Арагон.

Говори се, че произхожда от времето, когато овчарите са прекарвали дни в планината и от храната, която им оставала (основно хляб и чоризо) приготвяли това ястие, щом се приберат вкъщи, тъй като е нямало друго.

Смята се също, че Мигас може би произхождат и от времето, когато испанците са били под робство и са правели нещо подобно на арабския кускус магреби, като в християнските територии са го приготвяли от сух хляб и свинско месо, за да го разграничават от арабската и еврейската кухня.

В зависимост от зоната Мигас дел пастор (пастор - овчар, мигас - разронен хляб, трохи) се приготвя с някои малки разлики в продуктите.

Тук ви представям базисната рецепта, която въпреки че изглежда много простичко, е невероятно вкусна и засищаща.

Първо се заемете с хляба, който трябва да е достатъчно сух. Направете го на трохи и го поставете в купа, напръсквайки обилно с вода (около 1 ч.ч.) Оставете така за 1 час.

Чоризото и сланинката (може и месо от вратна пържолка, стига да има повечко мазнина) нарежете на парчета.

Скилидките чесън измийте, без да ги белите, и смачкайте леко с широката част на нож.

Загрейте зехтина и запържете чесъна за кратко да пусне аромата си.

Извадете и сторете същото с чоризото и сланината.

Щом извадите и тях, сипете трохите и бъркайте 3-4 минути или докато видите, че започва да придобива загар. Сложете червения пипер и отново бъркайте около минута.

Върнете чесъна, чоризото и сланинката и отстранете от огъня, оставяйки ястието да престои 3-4 минути, за да поеме хляба всички вкусове.

През това време изпържете яйцата на очи.

Сервирайте в глинени индивидуални съдове, като върху всяка порция поставяте по едно яйце.

Лесно, вкусно и икономично!

Добър апетит!

Съвет: Препоръчвам да оставите жълтъка на яйцето леко течен и да го разпространите по хлебните трохи, които стават още по-разкошни по този начин.

За да продадете лек пикантен вкус, използвайте пикантно чоризо или сухо чушле кайенски пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Admin
Admin
Много добре представена и описана рецепта. Хубаво е да научим нови неща от време на време ;)
05.06.2018 20:25
1
1
Покажи всички подкоментари