Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пържоли»Сочен свински стек с гарнитура от череши и карамелизиран лук

Сочен свински стек с гарнитура от череши и карамелизиран лук

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Сочен свински стек с гарнитура от череши и карамелизиран лук4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Стек, череши, лук - уникална комбинация, която ще плени сърцето на всеки заклет лакомник"

Необходими Продукти

  • свински стек - 4 бр. вратен /около 700 - 800 г/
  • сумак - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л. сух
  • мащерка - 1 ч.л. суха
  • кимион - 1 ч.л. семена
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин - 3 с.л.
  • шалот - 2 бр.
  • лимони - 1 бр., сокът от плода
  • бяло вино - 100 мл
  • За гарнитурата
  • череши - 30 бр.
  • шалот - 2 бр.
  • кориандър - 7 - 8 стръка пресен
  • лайм - 1 бр.
  • кокосово масло - 2 с.л. (или растителна мазнина )
  • зехтин - 1 с.л.
  • тиквички - 2 бр. тъмнозелени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме месото, ако е необходимо, от останали костици и го подсушаваме.

Първо запичаме семената от кимиона, за да освободим ароматите им.

Върху дървена дъска поръсваме подправките риган, мащерка, сумак, стритите семена от кимиона, черен пипер и сол.

Овалваме свинските пържоли от всички страни, като с пръсти втриваме ароматите в месото.

В стъклена йена разбъркваме останалите подправки от дъската, като ги смесваме с изцедения лимонов сок и зехтина - 3 с.л. от него. Шалота нарязваме на шайби с дебелина 1/2 см. Подреждаме в марината първо него, а после - свинското месо.

Върху стековете поставяме пак лук и фолираме със фолио за свежо съхранение. Оставяме месото да се маринова за едно денонощие.

Почистваме черешите от костилките и ги нарязваме на ситно в купа.

Шалота нарязваме на ситни зарчета и го сотираме за кратко в кокосовото масло. След като се охлади, го смесваме със сока от лайма, нарязания кориандър и зехтина.

Прибавяме нарязаните череши, фолираме и оставяме за 2 часа в хладилника, за да се смесят ароматите.

Преди термичната обработка месото трябва да е добре темперирано. Изваждаме и черешовата гарнитура.

Тиквичките нарязваме на колелца. В загрят тефлонов тиган запичаме първо маринованите шайби лук.

Тиквичките потапяме в същата марината и ги запичаме, докато се зачервят.

Оставяме гарнитурата близо до котлона, за да я запазим топла до поднасянето на пържолите.

Месото изваждаме от маринатата и го запечатваме на силен огън.

Добавяме виното, покриваме с алуминиево фолио и оставяме на тих огън за още 5 минути.

Сервираме стека с черешовата добавка и гарнитура от тиквички с карамелизиран лук.

Сочният свински стек с гарнитура от череши и карамелизиран лук е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Разкошно представена рецепта, по нов и интересен начин. Впечатлена съм! Ако можеше щях да дам оценка 10. Благодаря за споделеното. Поздрав!
11.06.2018 13:54
1