Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса.
Тортена форма с ринг, покрита с хартия за печене и с диаметър 20 см.
Стените на формата се намасляват с масло и се напудрят с брашно. Формата се изтупва от остатъците от брашно.
Черешите се почистват, отстраняват се костилките, разполовяват се и се оставят настрана до ползването им.
В тенджера с дебело дъно се поставя шоколадът и маслото. Загряват се на умерен котлон, докато се разтопят. Може да се поставят и разтопят на водна баня. След като са готови, се свалят от котлона и се прибавя прясното мляко и се разбърква до хомогенна смес. Оставя се настрана до ползването му.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Белтъците се разпенват с щипката сол, след това се прибавя и половината захар. Разбиват се на плътен сняг. Оставят се настрана.
Жълтъците се разбиват с другото останало количество захар до побеляване. Към тях се прибавя и шоколадовата смес на порции при непрекъснато разбиване с миксера на слаба степен. Получава се лека кадифена смес.
Прибавя се и брашното и се разбива на слаба степен на миксера само докато се приеме.
Накрая се прибавят и белтъците на три порции, като сместа се разбърква с шпатула.
Цялата смес се изсипва във формата, заглажда се. Отгоре се подреждат черешите. Пече се на 170 градуса за около 40 мин.
Фурната не се отваря по време на печенето, за да може да се образува хубаво коричка.
Влажността на сладкиша е по-суха по края на стените му, а в центъра остава мек и влажен, така че поставена дълга клечка ще трябва да излезе с полепнали трохи по нея.
Охлажда се напълно и след това се отваря рингът и се изважда черешовата торта.
Разрязва се на тортени парчета.
Тортата Тенерина с череши (Tenerina alle ciliegie) е много вкусна.
Източник: Изкушения от кухнята на Илиана Балканска