Шоколадова торта с череши

Шоколадова торта с череши
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
16
"За специалните поводи, за рожденните дни или просто защото обожавате сладичко - пригответе най-сочната пролетна шоколадова торта с череши"

Необходими Продукти

  • брашно - 180 г
  • захар - 150 г
  • кафява захар - 125 г
  • какао - 60 г
  • бакпулвер - 1 и 1/4 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр.
  • айран - 140 мл гъст
  • олио - 75 мл
  • кафе - 140 мл горещо
  • Първи Крем
  • млечен шоколад - 125 г
  • черен шоколад - 125 г
  • течна сметана - 300 мл сладкарска
  • жълтъци - 3 бр.
  • белтъци - 3 бр.
  • Втори Крем
  • маскарпоне - 250 г
  • течна сметана - 200 мл
  • пудра захар - 2 с.л.
  • череши - 150 г нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на шоколадовия крем. Загрейте сметаната без да завира и в нея начупете шоколадите. Разбърквайте до пълното им разтопяване. Разбийте жълтъците на водна баня и ги прибавете на тънка струя към топлия шоколад, но не горещ.

Приберете сместа в хладилник за 1час, като периодично я разбърквате. Щом достатъчно се е стегнала прибавете разбитите на сняг белтъци, бъркайки с шпатула до получаване на еднородна смес.

За крема с черешите разбийте за кратко маскарпонето с пудрата захар. Отделно разбийте сметаната и постепенно я добавете към маскарпонето.

Разбъркайте с шпатула, като накрая добавите и нарязаните череши. Докато шоколадовият ганаш е в хладилника и стяга, направете блатовете. В купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте добре.

Смесете яйцата, олиото, айрана, разбъркайте и ги добавете към сухите съставки. Всичко се разбърква, като накрая се добавя и горещото кафе. Разбъркайте отново до получаване на хомогенна смес. Разделете сместа на три еднакви части.

Застелете форма за торта с хартия за печене и намазнете леко стените. Формата, която използвах, беше с диаметър 2 6см. Изпечете три блата на три пъти. Печете в загрята фурна на 180 градуса. Блатовете се изпичат сравнително бързо за около 10 минути, но проверявайте със суха клечка. Готовите блатове оставете напълно да се охладят.

Във форма за торта сложете единия напълно охладен блат и нанесете от шоколадовия крем. Покрийте с втория блат и сложете крема с череши. Сложете последния блат, притиснете леко с пръсти и покрийте с останалия шоколадов ганаш. Оставете в хладилник за 1 нощ.

Украсата на шоколадовата торта е по желание. Аз използвах няколко череши.

Шоколадовата торта с череши е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Irena
Irena
Чудесна торта!
05.07.2023 19:27
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
За един кулинар любител,твоите думи са много:)Благодаря ти:)
Пропуснала съм да напиша,че тортата престоява една нощ в хладилник и тогава се освобождава от ринга.Дано това не стане проблем за някой!
12.06.2017 13:54
2
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Мерси,Дани:)Хич не мога да им докарам перфектния външен вид!Тази торта ни е любима и наистина е шоколадов разкош:)Предпочитам я с малинки,но в момента имах череши!
12.06.2017 12:52
2
1
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Мммм... Приказка!! :) Изглежда неустоима!
12.06.2017 12:24
2