Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на шоколадовия крем. Загрейте сметаната без да завира и в нея начупете шоколадите. Разбърквайте до пълното им разтопяване. Разбийте жълтъците на водна баня и ги прибавете на тънка струя към топлия шоколад, но не горещ.
Приберете сместа в хладилник за 1час, като периодично я разбърквате. Щом достатъчно се е стегнала прибавете разбитите на сняг белтъци, бъркайки с шпатула до получаване на еднородна смес.
За крема с черешите разбийте за кратко маскарпонето с пудрата захар. Отделно разбийте сметаната и постепенно я добавете към маскарпонето.
Разбъркайте с шпатула, като накрая добавите и нарязаните череши. Докато шоколадовият ганаш е в хладилника и стяга, направете блатовете. В купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте добре.
Смесете яйцата, олиото, айрана, разбъркайте и ги добавете към сухите съставки. Всичко се разбърква, като накрая се добавя и горещото кафе. Разбъркайте отново до получаване на хомогенна смес. Разделете сместа на три еднакви части.
Застелете форма за торта с хартия за печене и намазнете леко стените. Формата, която използвах, беше с диаметър 2 6см. Изпечете три блата на три пъти. Печете в загрята фурна на 180 градуса. Блатовете се изпичат сравнително бързо за около 10 минути, но проверявайте със суха клечка. Готовите блатове оставете напълно да се охладят.
Във форма за торта сложете единия напълно охладен блат и нанесете от шоколадовия крем. Покрийте с втория блат и сложете крема с череши. Сложете последния блат, притиснете леко с пръсти и покрийте с останалия шоколадов ганаш. Оставете в хладилник за 1 нощ.
Украсата на шоколадовата торта е по желание. Аз използвах няколко череши.
Шоколадовата торта с череши е готова.
Коментари
Пропуснала съм да напиша,че тортата престоява една нощ в хладилник и тогава се освобождава от ринга.Дано това не стане проблем за някой!