Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Пиле с грах, гъби и зеленчуци

Пиле с грах, гъби и зеленчуци

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Пиле с грах, гъби и зеленчуци
Снимка: Зори
4 / 5
01/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Любимото ни пиле с грах, което никога няма да ни омръзне да хапваме"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. (1.5 кг)
  • печурки - 200 г, цели, стерилизирани, дребни
  • грах - 450 г замразен
  • зелен лук - 1 връзка или 2 глави кромид лук
  • пресен чесън - 2 стръка или 4 скилидки стар
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • олио - 8 с.л.
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • чубрица - 2 - 3 щипки
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • черен пипер
  • кимион
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива със студена вода, почиства се от останали перушинки и се натрива със сол, черен пипер, кимион, червен пипер и ронена чубрица.

Зеленият лук и чесънът се почистват, нарязват на едро и се запържват в тиган с олиото. Към тях се добавят наситнените един - два моркови, печурките, отцедени от сока (сокът им се запазва), и след няколко минути - се добавя и грахът.

Овкусява се със 2-3 щипки чубрица, сол, кимион, черен пипер и се налива сокът от гъбите, добавя се и доматеното пюре.

Пилето се слага на дъното на леко намаслен глинен гювеч и около него се изсипват зеленчуците. Полива се с малко олио отгоре.

Пилето се пече около 1 час и 25 минути на умерена температура (180 - 200 градуса) в долната част на фурната.

Пилето с грах, гъби и зеленчуци е много вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: